Szépasszonyvölgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszonyvölgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével.

szepasszonyvolgy_2

A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem.
A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható vulkanikus eredetű riolittufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemes penész sajátos atmoszférát teremtenek, kellemes illatuk elősegíti a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

 

Ön is szereti a finom borokat és a jó hangulatot?
Irány a Szépasszonyvölgy!

Nem tudja mit csinálna szívesen egy egri séta után?
Kóstolja meg Eger híres borait, várja Önt is a Szépasszonyvölgy!
Egerben számos nevezetesség, kulturális program fogadja majd, hosszú sétákat tehet a belvárosában, a fürdők gyógyító hatását élvezheti vagy rendezvények színes kavalkádján vehet részt. A kellemesen eltöltött nap végén pedig irány a Szépasszony-völgy!

Ha Ön már járt nálunk, vagy tervezi, hogy városunkban tölti szabadnapjait, akkor látogasson el az egri borvidék leghíresebb helyére, a Szépasszonyvölgybe, ahol a boros pincék mindig szívesen látják egy pohár finom borra, ahol muzsikaszó mellett beszélgethet barátaival, családjával. Szabadtéri programok, borkóstolás, finom ételek, hangulatos esték várják Önt is!

 

A szépasszonyvölgyi pincékben kóstolható borok
Jó szívvel ajánljuk a völgybe érkezők figyelmébe a minősítő táblarendszerrel ellátott pincéket, ahol a bor minőségét a Hegyközség garantálja. A garancia biztosítéka, hogy a hegyközségi tag a szőlő származását igazolni tudja, borai az OBI által bevizsgáltak.

Ha finom ételekre, jó borokra vágyik, a Szépasszonyvölgyben számos boros pince és vendéglő közül válogathat.
Kellemes kikapcsolódást kívánunk Önnek, s ne feledje: Irány a Szépasszonyvölgy!

 

Látnivalók Egerben