Főegyházmegyei Könyvtár

Eger, Eszterházy tér 1.

Az egri Főegyházmegyei Könyvtár nagyterme a Líceum déli oldalának közepén van. A Líceum kápolnája az északi épület közepén, a könyvtárteremmel analóg helyzetben épült.

 

Isten hozta könyvtárunkban!

Amikor az ember belép egy könyvtárba, úgy érzi a tudás templomába lépett, hiszen a könyv a kultúra egyik legfontosabb hordozója, őrzője. A könyvtárban az ember és a könyv talál egymásra. Egy könyvtár mérete, minősége és szépsége a fenntartó intézmény kultúra és tudomány iránti elkötelezettségét mutatja. Egy nagy könyvtár lehet alapja egy nagy egyetemnek.

Egy egyházi könyvtár pedig már a létével arról tanúskodik, hogy az igazi tudomány ugyanúgy nem fél a hittől, miként a mély hit sem tart a tudománytól. Kölcsönösen elismerik ugyanis egymás illetékességét a saját területükön, mégis egymásra vannak utalva, mert “a tudomány, vallás nélkül sánta, a vallás pedig tudomány nélkül vak” (Albert Einstein).

Amikor Eszterházy Károly egri püspök folytatta elődei egyetem alapítási terveit, a Líceum megépítése után első feladatának tartotta egy egyetemhez méltó könyvtár létrehozását benne. A tervezett négy kar igényeinek megfelelően a teológia, a filozófia, a jogtudomány és az orvostudomány területéről könyveket vásároltatott szerte Európában.

E kiváló alapító főpap 250 év távlatából azt üzeni a mai látogatóknak, hogy érdemes minden munkánkat olyan igényesen, lelkesen és jövőbe tekintően végezni, mint azt ő is tette azokkal a segítőivel együtt, akik maradandót alkottak az Egri Főegyházmegyei Könyvtár létrehozásával.

Azt kívánom a látogatónak, hogy e falak között ráhangolódjon a tudomány, a kultúra és a hit mélyebb megismerésére és tiszteletére, mert ezen kincsek birtoklása teljesebbé és örömtelibbé teszik az életet.

Ternyák Csaba
egri érsek

 

NYÁRI NYITVATARTÁS:
március 1-től március 14-ig, szombat-vasárnap 9.30-13.30 -ig

március 15-től április 30-ig hétfő kivételével minden nap:
9.30-tól 13.30-ig

május 1-től szeptember 30-ig hétfő kivételével minden nap:
9.30-tól 15.30-ig

TÉLI NYITVATARTÁS:
október 1-jétől október 9-ig, hétfő kivételével minden nap:
9.30-tól 13.30-ig

október 11-től november 30-ig
szombat – vasárnap:
9.30-tól 13.30-ig

december 1-től február 28-ig ZÁRVA!

Más időpontokban egyeztetés szükséges!

BELÉPŐ:
felnőtt – 1000 Ft; diák ⁄ nyugdíjas – 500 Ft

OLVASÓTEREM:

hétfő – kedd: 8.00 – 16.00

szerda: 8.00 – 18.00

csütörtök – péntek: 8.00 – 16.00

NYÁRI ZÁRVATARTÁS:
2016. július 11-től augusztus 29-ig.

Látnivalók Egerben